Teknik i Väst

Renhållningstaxans generella principer (Arvika och Eda)

Uppdaterad

Renhållningstaxan är miljöstyrande och ska bidra till att styra mot Arvika/Eda kommuns mål inom avfallsområdet. Grunderna för att ta ut avgifterna i renhållningstaxan finns i renhållningsföreskrifterna. Fastighetsägaren är ytterst ansvarig gentemot kommunen för de kommunala avfallet som uppkommer på fastigheten. Fastighetsägaren är skyldig att betala avgifter enligt renhållningstaxan. 

Renhållningen är helt avgiftsfinansierad och bekostas inte av skatter. Renhållningskollektivet ska gå +/- (plus/minus) noll. Renhållningstaxan beslutas av kommunfullmäktige i respektive kommun.

Avgifterna för kärl- och säckavfall för privatpersoner består av en fast avgift (grundavgift) och en rörlig avgift (hämtningsavgift). 

För ägare av flerfamiljshus finns en fast avgift (grundavgift) per lägenhet och en och en rörlig avgift (hämtningsavgift). För verksamheter finns en fast avgift (grundavgift) per verksamhet och en rörlig avgift (hämtningsavgift).

Grundavgiften beräknas per småhus (en- och tvåbostadshus eller fritidshus), lägenhet eller verksamhet. Den täcker del av kostnaden för de tjänster som samtliga hushåll och verksamheter kan nyttja obegränsat, d.v.s. drift och underhåll av återvinningscentral, administration, miljöstation för farligt avfall, informationsarbete, planerings- och utvecklingsarbete etc.

Hämtningsavgiften täcker kostnaden för insamling, omlastning, transport och behandling av kärl- och säckavfall. Nivån på den rörliga avgiften avgörs av typ av abonnemang, behållarstorlek och hämtningsintervall.

Avgifterna för kärl- och säckavfall avser samtliga tjänster som ingår i det löpande abonnemanget. För att erhålla den samlade avgiften ska aktuell grundavgift, hämtningsavgift samt eventuella hyror och tilläggsavgifter summeras. 

Sortering av matavfall är obligatoriskt för alla i kommunen. 

Utdrag ur taxan (Arvika och Eda) enligt nedan:

Definitioner

Definitioner som används i renhållningstaxan har samma betydelse som i 15 kapitlet miljöbalken och avfallsförordningen samt gällande avfallsföreskrifter i Arvika/Eda kommun. 

Småhus, en- och tvåbostadshus: Till småhus räknas samtliga fastigheter som taxeras som småhus och som är inrättade med en eller två bostäder. Detta gäller även fritidshus som används som permanentbostad eller med behov av hämtning året runt. 

Fritidshus: Till fritidshus räknas samtliga fastigheter som taxeras som småhus och som inte används som permanentbostad. 

Flerbostadshus: Till flerbostadshus räknas fastigheter som är inrättad för boende i tre lägenheter eller fler och som huvudsakligen nyttjas som permanentboende i eller utanför tätort. 

Verksamhet: Övriga fastigheter, utöver en- och tvåbostadshus, flerbostadshus och fritidshus, där det uppkommer avfall jämförligt med hushållsavfall. Exempel på verksamheter är företag, skolor, föreningar och institutioner. 

Gemensamhetsanläggning: Flera närliggande små- eller flerbostadshus som behöver mer än en behållare, kan efter Renhållarens medgivande dela behållare i en gemensam avfallslösning, en så kallad gemensamhetsanläggning. Fastighetsägarna i samråd med renhållaren ansvarar för att antalet kärl och hämtningsfrekvens motsvarar behovet. 

Allmänt

För kommunens avfallshantering gäller miljöbalken (1998:808), avfallsförordningen (2011:927), föreskrifter om avfallshantering i förordningar utfärdade med stöd av miljöbalken och lokala föreskrifter om avfallshantering . Renhållningstaxan fastställs normalt en gång per år av kommunfullmäktige.

Principer

Enligt 27 kap 4-6 §§ Miljöbalken (1998:808) får avgift tas ut för att täcka kostnader för den avfallshantering som utförs genom kommunens försorg. Avgiften ska betalas till kommunen eller till den som som utför renhållningen. Arvika kommun är det Arvika Energi & Miljö (AEMAB) som på uppdrag av kommunfullmäktige hanterar det avfall som omfattas av renhållningsskyldigheten. Fastighetsinnehavaren är skyldig att betala avgift enligt denna renhållningstaxa. Varje fastighetsinnehavare är skyldig att ha ett renhållningsabonnemang för hushållsavfall. Fast avgift (grundavgift) ska betalas av samtliga fastighetsinnehavare. 

Grundavgift

Grundavgift ska betalas för samtliga småhus (en- och tvåbostadshus), fritidshus, verksamheter och lägenheter. Observera att även vid gemensam sophämtning, eller vid uppehåll i sophämtning, utgår grundavgift för samtliga hushåll.

Hämtningsavgift

Hämtningsavgiften är beroende av abonnemang; antal och typ av kärl, kärlvolym och hämtningsintervall. Sopkärl och matavfallpåsar ingår i hämtningsavgiften. Den lilla och mellanstora hållaren för matavfallspåsen ingår, hållare för storsäck på 45 liter finns att köpa av oss.

En- och tvåbostadshus - har hämtning varannan vecka hela året, normalt ett tvåfackskärl på 240 liter. Det finns ett större tvåfackskärl på 370 liter. Om man har behov av mer plats för restavfall, kan man komplettera med ett eller flera 140 liters kärl mot en avgift.

Fritidshus - för fritidshus sker hämtning under sommarperioden vecka 18 till vecka 39 eller vinterperioden vecka 45 till vecka 13.

Hemkompost - finns 140 liters kärl och 190 liters kärl, men 190 liters kärlen fasas ut och kan inte nytecknas. Hemkomposten ska anmälas via e-tjänst till Miljöstaben (Arvika) och Miljö- och byggavdelningen (Eda). Man kan välja hämtning varannan vecka eller var fjärde vecka.

Flerbostadshus och verksamheter - olika hämtningsintervall och kärlstorlekar finns att välja: varannan vecka, varje vecka, två ggr/vecka eller tre ggr/vecka (tre ggr/vecka enbart Arvika). Dessa kan inte välja tvåfackskärl, enbart separata kärl. Tvåfackskärl fasas ut.

Taxan är miljöstyrande: Det innebär att varannan vecka är mest ekonomiskt fördelaktigt, därefter veckohämtning. Två ggr/vecka och tre ggr/vecka är väldigt mycket dyrare. Restavfallskärlen är dyra för att styra mot sortering av matavfall och förpackningar. Matavfallskärlen är billigare.

Taxan är arbetsmiljöstyrande: 370 liters kärlen är dåliga ur arbetsmiljösynpunkt. Mest fördelaktigt för kund är att välja 140 liters kärl eller 660 liters kärl för restavfall. För matavfall är mest fördelaktigt att välja 140 liter. Matavfall kan också sorteras i 190 eller 240 liters kärl. 190 liters kärl för restavfall fasas ut och kan inte nytecknas.

Taxa för förpackningar - det finns en taxa för hämtning av förpackningar. I dagsläget är det LBC (Janssons åkeri) som sköter detta via ett auktorisationsavtal.

Guide taggad med: Renhållningstaxa
warning Created with Sketch.