Omyndig som fastighetsägare
En omyndig person kan äga fast egendom. Det finns olika rättsliga aspekter som ska beaktas om en omyndig person ska bli ägare till en fastighet.
Om en förälder/föräldrar ger fastigheten som gåva till sitt barn, eller säljer fastigheten, utgör detta en s.k. rättshandling (enkelt förklarat: en handling som är av rättslig betydelse).
Föräldern/föräldrarna benämns då som gåvogivare/säljare, medan barnet benämns som gåvotagare/köpare. Då ett minderårigt barn inte har någon rättslig handlingsförmåga behöver barnet, i samband med övertagandet företrädas av en förmyndare (vanligtvis barnets föräldrar).
I en situation som ovan är det däremot inte möjligt att barnets förmyndare företräder barnet i samband med mottagandet av gåvan eller köpet, då det är barnets förmyndare som har företagit rättshandlingen. Detta följer av Föräldrabalken, 11 kap. 2 §, andra stycket:
Överförmyndaren skall också förordna god man när den som har en förmyndare, god man eller förvaltare skall företa en rättshandling eller vara part i en rättegång och behöver hjälp men enligt 12 kap. 8 § inte kan företrädas av förmyndaren, den gode mannen eller förvaltaren. Om talan har väckts får rätten förordna god man.
Förordnandet av God man gäller endast för den speciella rättshandlingen och inte generellt.
Föräldrabalken, 12 kap. 8 §, första stycket:
Uppstår fråga om rättshandling eller rättegång mellan en omyndig och förmyndaren, förmyndarens make eller sambo eller någon som förmyndaren företräder, har förmyndaren inte rätt att företräda den omyndige. Har syskon samma förmyndare, får förmyndaren dock företräda de omyndiga vid arvskifte mellan dem, om de inte har inbördes stridande intressen.
Förordnandet av God man gäller endast för den speciella rättshandlingen och inte generellt.
Därefter måste det, vad gäller gåva eller köp av fast egendom, ansökas om Överförmyndarens samtycke till förvärvet, Föräldrabalken, 14 kap. 11 §:
För den enskildes räkning får en förordnad förmyndare, god man eller förvaltare endast med överförmyndarens samtycke
genom köp, byte eller gåva förvärva fast egendom eller nyttjanderätt till sådan egendom, om det inte gäller övertagande av hyresrätt till en bostadslägenhet,
ingå avtal om nyttjanderätt till någon annans fasta egendom, om det inte gäller hyra av en bostadslägenhet eller en tillfällig upplåtelse av ringa ekonomisk betydelse,
sälja eller byta bort fast egendom eller nyttjanderätt till sådan egendom, om det inte gäller byte av en bostadslägenhet, eller
låta inteckna, hyra ut eller på något annat sätt med nyttjanderätt upplåta fast egendom eller tomträtt.
Samtycke till en åtgärd som avses i första stycket 1 eller 2 skall lämnas, om inte förvärvet eller avtalet kan anses olämpligt med hänsyn till egendomens natur eller andra omständigheter.
Samtycke till en åtgärd som avses i första stycket 3 eller 4 får lämnas endast om åtgärden är lämplig med hänsyn till egendomens natur samt den enskildes behov och samlade tillgångar.
Bestämmelserna om nyttjanderätt gäller även i fråga om servitut och rätt till elektrisk kraft, om rättigheten har upplåtits genom avtal.
Samtycke enligt denna paragraf gäller under sex månader från det att samtycket lämnades.
Lag (1994:1433
I förarbetena anges att överförmyndaren i sin bedömning särskilt kan beakta om den omyndige eller dennes familj har anknytning till egendomen genom att den har karaktär av släktgård.
Det föreligger dock normalt inte anledning för Överförmyndaren att motsätta sig ett förvärv genom gåva/köp, utan det som Överförmyndaren har att bedöma är närmast om de förpliktelser som följer med äganderätten kommer att kunna fullgöras utan att barnet betungas alltför mycket.
Vi kan således konstatera att det endast är vid ovanstående rättshandlingar (gåva/köp) som Överförmyndare/God man kan agera. När det gäller fullgörandet av de skyldigheter som löpande uppstår i samband med att äga en fastighet, t.ex. att betala för renhållning, vatten m.m. så ska ordinarie förmyndare (föräldrar) ombesörja så att dessas skyldigheter fullgörs.
Vid tveksamhet eller då det kan konstateras att så ej sker, så ska ni gå in och begära säkerhet i form av förskottsbetalning, eller begära att förmyndarna ställer borgen som säkerhet. Avtalshandlingar / Fakturor ställs i barnets namn med c/o till förmyndaren.